Nederlands Nederlands
PANNEKOEKHUYS Hoch-Elten

Gluiperig omhoog naar Hoch-Elten

door JAN COLIJN, Telegraaf 2014 (bron)

Hoch-Elten, donderdag

De adem wordt afgesneden, de hartslagmeter vliegt in het rood. Maar boven op de steile klim wacht de beloning: koffie met appelgebak. Een bezoekje aan Hoch-Elten is meer dan de moeite waard. Niet alleen vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege de bizarre geschiedenis van deze enclave, die ooit nog een tijdje Nederlands grondgebied was en waar sommige oosterburen, dankzij een slimme fiscale truc, in een nacht schathemeltjesrijk werden. Met dank aan Nederlandse boter…


Vlak over de grens parkeren we de racefiets bij het “Pannekoekhuys”. Oer-Hollandse pannekoeken op Duitse bodem, het is een curieuze combinatie. Maar in dit geval is het toch ook weer niet zo verwonderlijk. Uitbater van het pannenkoekenhuisje is namelijk de Nederlander Dave Seegers. Familie en vrienden twijfelen aan zijn verstandelijk vermogen toen hij in 1995 het lumineuze idee kreeg om vlak over de grens het restaurant te beginnen. Maar al snel bleek het een schot in de roos. Onze oosterburen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Dave Seegers, Pannekoekhuys Hoch Elten

Daar komt bij dat ook de ligging van het etablissement in de smaak valt: precies op top van de 80 meter hoge Eltener Berg, hoogste punt in het 1500 hectare grote natuurgebied. Vandaag ook dat we met leden van onze wielertoerclub uit Haaksbergen HTFC regelmatig een uitstapje maken. Heen en terug een slordige 150 kilometer. Pittig, maar we worden wel getrakteerd op een wonderschone omgeving.

Cadeau

Van oorsprong is Elten waar veel Nederlanders gelukszoekers zijn neergestreken omdat de huizen er zo goedkoop zijn – Duits. Maar in 1948 werd het als een soort Wiedergutmachung aan Nederland cadeau gedaan. Na jarenlang steggelen, kochten de Duitsers het terug voor 280 miljoen antieke guldens. Vervolgens deed zich de situatie voor dat Elten op 1 augustus 1963 van de op de andere dag weer Duits werd. Slimme handelaren zagen daar wel brood in. Koffie en boter zijn in de Heimat immers veel duurder dan bij ons.

Er werd een mega-‘smokkel-operatie’ op touw gezet. Alle loodsen, schuren, kelders van particulieren en ook de bioscoop werden volgestouwd met koffie en boter. Zelfs de straten stonden vol met afgeladen vrachtwagens. Toen Elten weer Duits werd, stond alles keurig op Duits grondgebied en hoefden er dus geen invoerrechten meer over te worden afgerekend. De slimme handelaren verdienden in die ene nacht 50 tot 60 miljoen gulden. En zo kwam de fiscus dus op de koffie… ‘Koekenbakker’ Dave Seegers kan smaakvol over de ‘Butternacht’ vertellen. Wij gaan intussen op huis aan. Indachtig Zoetemelks lijfspreuk dat Parijs nog ver is, geldt voor ons dat het nog een eindje trappen is naar Haaksbergen.

Voor meer origineel artikel zie:
Telegraaf artikel

PANNEKOEKHUYS Hoch-Elten

van-der-Renne-Allee 2a
46446 Emmerich am Rhein / Hoch-Elten
Tel.: +49 (0) 28 28 - 17 93
Email: info@pannekoekhuys.de

Gratis WIFI

U kunt met uw Maestro PIN pas bij ons betalen.

Dit is een rook vrij restaurant
Copyright © 2017 PANNEKOEKHUYS - Webdesign & Ontwikkeling door Timeless Design